Wanted: een toolkit voor interactieve documentaires

Los van de content (zie blogpost, ‘De i-doc, de documentaire 2.0’) zijn er vandaag nog geen echte totaaloplossingen om interactieve documentaires mee te maken. Je hebt bekende voorbeelden zoals Storify, Popcorn Maker of Medium, maar de nadruk blijft toch op het tekstgedeelte liggen. Dat geldt ook voor meer specifieke tools zoals Timetoast (opbouwen van tijdlijnen) of Visual.ly (infografieken). KLYNT is wel een geïntegreerde videotool, maar levert enkel een ‘enriched videoplayer’ op.

Er is geen out-of-the-box-oplossing voor de realisatie van interactieve documentaires. Een interactieve documentaire beperkt zich nu vaak tot het web. Kan je die interactiviteit en kijkervaring ook in de huiskamer krijgen door bijvoorbeeld gebruik te maken van een ‘second screen application’? Kan je door ‘gamification-elementen’ je verhaal ook offline verderzetten? Beide zijn voorbeelden van transmediale storytelling die zorgen voor een innovatieve mediabeleving. Door een geïntegreerde aanpak breng je een sterk verhaal dat crossplatform wordt vertaald. Een interactieve documentaire is meer dan de som der delen. Het gaat er dus niet om zo veel mogelijk platformen te gebruiken.

Een toolkit is zoals het woord het zegt eigenlijk een assortiment van gereedschap. Een voorbeeld van visual storytelling. Dat kan uiteraard op vele verschillende manieren. Zo zijn er de bekende interactieve YouTube video’s:

Alvast enkele storytelling tools die je zou kunnen gebruiken voor de realisatie van interactieve documentaires. Dit is een heel beperkt lijstje en voor elke tool zijn er heel wat alternatieven.

1. Tijdslijnen

Timetoast (http://www.timetoast.com/): dient om een basic tijdslijn te maken waarbij je bij elke gebeurtenis een afbeelding en een link kan hangen.

Dipity (http://www.dipity.com/): net als met Timetoast kan je met Dipity gebeurtenissen linken aan een afbeelding of een link. Alleen kan je met deze tool ook een locatie of video, of zelfs zoekresultaten uit Google News, Twitter, Flickr en dergelijke toevoegen. En je kan hem via Facebook gebruiken.

MyHistro (http://www.myhistro.com/): met deze tool kan je een interactieve timeline en een Google Map, of een andere geografische kaart, in elkaar verwerken. Je kan achteraf de kaart en de tijdslijn ook in Google Earth-format of pdf opslaan waardoor je niet (enkel) afhankelijk bent van online storage.

Tiki-Toki (http://www.tiki-toki.com): het is een van de weinige tools waarmee je een tijdslijn in 3D kan laten afspelen. Je kan er foto’s, tekst en zelfs Vimeo- of Youtubevideo’s mee gebruiken, en je kan de layout volledig zelf bepalen/aanpassen.

2. Datavisualisatie

Google Fusion Tables (http://www.tables.googlelabs.com): wordt gebruikt om datavisualisaties te maken, zoals grafieken en kaarten bijvoorbeeld, die je achteraf makkelijk kan embedden op andere sites.

Tableau (http://www.tableausoftware.com/public/): kan gebruikt worden om grafieken en kaarten te maken. Het resultaat kan je embedden op je site en kan gemanipuleerd worden door de kijker.

Datawrapper (http://datawrapper.de/): een gratis, open source, online tool die grafieken of diagrammen genereert. Gegevens kunnen gekopieerd worden uit Excel, een Google document of uit een webpagina.

3. Multimedia packages

Storify (http://storify.com/): een digitale publishing tool waarbij je allerlei media kan slepen en droppen. Zoals tweets, URL’s, YouTube video’s, blogs, Flickr afbeeldingen… Je kan er een multimediaal verhaal mee maken en het achteraf embedden op je eigen site.

Popcorn Maker (https://popcorn.webmaker.org/): deze tool helpt je extra context toe te voegen aan je verhaal door je eigen mediafiles toe te voegen, zoals audio en video. Je kan ook bestaande projecten gebruiken als basis voor je eigen verhaal. Het eindproduct kan je ook weer embedden.
Cowbird (http://cowbird.com/): met Cowbird kan je op een simpele manier een multimediaverhaal vertellen; met video, audio, afbeeldingen of tekst. Je kan het achteraf delen met de Cowbird-community.

4. Infografieken

Visual.ly (http://visual.ly/): hiermee kan je (info)grafieken en kaarten maken die gebaseerd zijn op verschillende data. Zo kan je bijvoorbeeld ook hashtags of Twitter accounts toevoegen aan je grafiek.

Infogr.am (http://infogr.am/): deze webapp geeft je de keuze uit verschillende bestaande templates waarmee je op basis van je eigen gegevens een infografiek kan maken. De lay-outs zijn makkelijk aan te passen, en het resultaat hoef je enkel te embedden.

5. Interactieve afbeeldingen

ThingLink (http://www.thinglink.com/): hiermee kan je op je afbeeldingen bepaalde punten aanduiden waar je vervolgens een link aan kan toevoegen met verschillende inhoud: sociale netwerksites, multimedia etc..

Taggstar (http://www.taggstar.com/): lijkt heel erg op ThingLink, je kan er ook afbeeldingen interactief mee maken door links toe te voegen met een bepaalde inhoud zoals video, audio, links en tekst.

6. Interactieve video‘s

MeoGraph (http://www.meograph.com/): met MeoGraph kan je ervoor zorgen dat de content echt interactief wordt: de kijker heeft namelijk de mogelijkheid zélf zijn beelden of andere content toe te voegen.

Rapt (http://www.raptmedia.com/): het is een handige software waarmee je zelf op een makkelijke manier interactieve video’s kan maken. Jij bepaalt de content, de viewer bepaalt de volgorde.

Racontr (https://beta.racontr.com/): ook deze tool is handig om een verhaal een pak visueler te maken. Je kan interactieve video’s mee maken, data animeren, …

Tubechop (http://www.tubechop.com/): deze web-based software maakt het mogelijk om in plaats van een volledige youtube video te downloaden, er enkel een snippet van te gebruiken. Handig als je maar een fragment nodig hebt uit een film bijvoorbeeld.

Blubbr (https://www.blubbr.tv/): geeft je de mogelijkheid Youtube-video’s op te knippen en er vervolgens (minimum) 5 meerkeuzevragen aan toevoegen. Het leuke is dat je met elke vraag punten kan scoren waardoor de kijkers onderling strijden voor de highscore.

7. Content editing

The Korsakow System (http://korsakow.org/): dit is een gebruiksvriendelijk computerprogramma om makkelijk database films te maken. Jij bepaalt de content, de gebruiker bepaalt de volgorde.

Klynt (http://www.klynt.net): een interactieve editing en publishing applicatie gemaakt voor storytellers. Het is gebaseerd op Flash, waardoor je het kan gebruiken voor filmpjes, animaties, applicaties en dergelijke.

3WDOC (http://www.3wdoc.com/): dit is een tool die je helpt het verhaal te editen en interactief te maken, zij het met eigen beelden of content die op een andere website staat. Kan gebruikt worden voor web, tv en mobile.

Zeega (http://zeega.com/): een online editor waarmee je heel makkelijk een audiovisueel product interactief kan maken en kan sharen. Maakt gebruik van een cloud voor beelden.

Vidzor (http://www.vidzor.com): ook weer een editor waarbij je verschillende video’s aan elkaar kan linken en zo een niet-lineaire verhaallijn creëert. Ook hier wordt gebruik gemaakt van een cloud, waardoor je makkelijk kan delen en feedback ontvangt van de kijkers.

 

 

Be the first to comment on "Wanted: een toolkit voor interactieve documentaires"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com