De i-doc of de documentaire 2.0

De snel evoluerende mediasector daagt contentmakers en technologische bedrijven dus uit om samen op zoek te gaan naar nieuwe mediaproducten, formats en businessmodellen. Ook in het televisievak bestaat een zuivere tv-maker immers al lang niet meer. Media evolueren naar transmedia, wat betekent dat een videoproduct meer en meer in verschillende formats terechtkomt op verschillende platformen. Geen één-op-één-vertaling, niet multimediaal maar crossmediaal, elkaar versterkend. De printsector experimenteert al langer, vaak uit noodzaak, met zulke nieuwe formats. Internationaal zien we gelijkaardige initiatieven voor video. Het format van de interactieve documentaire is er daar één van.

In HOW TO STORY koppelen we dit genre aan het aspect storytelling, maar alvast enkele voorbeelden:

Bear 71’ is een interactieve webdocumentaire van de National Film Board of Canada, pioniers in dit genre, over een grizzlybeer in het Banff nationaal park. Je kan de beer als surfer in real time ‘tracken’ in het park. De beer is van bij de geboorte gevolgd met camera’s. Principes vanuit het realitygenre worden toegepast op journalistieke storytelling.

bear-2 bear 3

Hollow vertelt het verhaal van dertig inwoners van McDowell County, West Virginia. Wat zijn de problemen van die landelijke community en hoe zien zij hun toekomst? Dat project is volledig gefinancierd via Kickstarter, een crowdfunding-platform. ‘Clouds over Cuba’ gaat over de Cubaanse rakettencrisis en wat de gevolgen geweest zouden kunnen zijn van dat historische feit.

hollow clouds

In Vlaanderen zijn interactieve documentaires relatief onbekend. Toch zijn er ook hier en daar al pogingen ondernomen.‘Full Social Jacket’ is een webdocumentaire over sociale bescherming in België en Europa.‘Hidden Wounds’ is een interactieve muziekdocumentaire van Deus en Prospektor over posttraumatische stressstoornis.

full hidden

Die voorbeelden beperken zich echter nog te vaak tot een soort van ‘enriched videoplayer’, een online player met hoofdstukken en af en toe langere stukken tekst bij de beelden.

 

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. Interactive storydesign | How To Story

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com